Uczniowie klasy 2a i 2b poznawali tajemnice Czarciego Młyna w Świeradowie – Zdroju. Zwiedzając kolejne pomieszczenia młyna, przebyliśmy podróż „od ziarenka do bochenka”. W pięknej sali biesiadnej, na zakończenie tej pouczającej podróży, degustowaliśmy wspaniały chleb.
A oto przepis Młynarki Kingi:
- 700g mąki pszennej
- 200g mąki żytniej
- 100g mąki razowej
- 50g drożdży
- 2 łyżeczki cukru i soli
- Dodatki: dynia, słonecznik, otręby
- 0,9 l letniej wody
Składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
Formujemy 2 bochenki i wstawiamy do pieca na 200°C. Pieczemy ok. 1 h.
Mieliśmy też okazję poznać bliżej życie i zwyczaje pszczół, w Centrum Edukacyjnym „Izerska Łąka”.
W drodze powrotnej wstąpiliśmy do wspaniałej Hali Spacerowej w Domu Zdrojowym, tam też dokonaliśmy zakupu pamiątek. Do szkoły wracaliśmy pełni wrażeń i w dobrych nastrojach.