Wizyta w Czarcim Młynie Świeradów – Zdrój 24.05.2017 r.

Uczniowie klasy 2a i 2b poznawali tajemnice Czarciego Młyna w Świeradowie – Zdroju. Zwiedzając kolejne pomieszczenia młyna, przebyliśmy podróż „od ziarenka do bochenka”. W pięknej sali biesiadnej, na zakończenie tej pouczającej podróży, degustowaliśmy wspaniały chleb.

czarci_mlyn

A oto przepis Młynarki Kingi:

  • 700g mąki pszennej
  • 200g mąki żytniej
  • 100g mąki razowej
  • 50g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru i soli
  • Dodatki: dynia, słonecznik, otręby
  • 0,9 l letniej wody

Składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.

Formujemy 2 bochenki i wstawiamy do pieca na 200°C. Pieczemy ok. 1 h.

Mieliśmy też okazję poznać bliżej życie i zwyczaje pszczół, w Centrum Edukacyjnym „Izerska Łąka”.

W drodze powrotnej wstąpiliśmy do wspaniałej Hali Spacerowej w Domu Zdrojowym, tam też dokonaliśmy zakupu pamiątek. Do szkoły wracaliśmy pełni wrażeń i w dobrych nastrojach.